THE KRISTET UTSEENDE KOMMER TILL ARBIS

Det legendariska ”punkbandet” The Kristet Utseende förärar Norrköping ett besök på den legendariska klubben Arbis Bar & Salonger fredagen 6/5

Skrikhult_Web_TKU

Tyst smyger de upp bakom en intet ont anande media och murvelkår, för att än en gång dra ned dess byxor… Det är dags för landets mest egensinniga och märkliga musikkonstellation att åter ställa sig åter i frontlinjen… Denna gång i en svensk musiksamtid kantad av en transcenderande paradigm; en tid av morgongäspande medvetanden, genomläckande alternativa dimensioner och nyvetenskapliga spekulationer kring bortomjordsligt liv. En zeitgeist där materialismen mer och mer får ge vika för spirituell alkemi och självinsikt på gruppmedvetandenivå…

Sedan starten 1993 har denna svenska kvintett kommit att etablera sig som ett av Sveriges främsta rockband. Med sina två första album – 1994:s ”Sug Och Fräls”och 1996:s hyllade ”Pang På Pungen I Portugal” testade Pastor Fahlberg och hans libertinska garde hur långt man kan gå med sin vansinneshårdrock…

Efter albumet ”Djävulsvingar Över Kapellet” och bipolärt turnerande innefattandes samtliga skrymslen och hörn i Svedala, bestämde sig bandet för att lägga musiken på hyllan och gjorde sommaren 1999 sin avskedsspelning på den anrika Hultsfredsfestivalen… (En spelning som f. ö. filmades av SVT men aldrig sändes.)

Åren gick och däremellan erhölls tusentals mail och brev från gamla och nya fans som mest av allt önskade att The Kristet Utseende skulle resa sig ur graven. Det tjatades, det gnatades och pratades. Sakta men säkert väcktes elden återigen. Det var dags för ännu ett korståg. Året var 2005, och nytändningen ett faktum.

Sedan återföreningen har bandet uppträtt på samtliga svenska stora musikfestivaler, fullsatta och kokande rockklubbar, spelat på Close-Up kryssningar, och tillsammans med ROBYN slagit publikrekord på anrika NALEN i Stockholm och släppt sitt fjärde album ” Sieg Hallelujah”…

I december 2012 släpptes en box ”Frälsnigiös Sextas: Psykosens Gudomliga Essens” med nymastrade versioner av bandets två första plattor och en bunt bonuslåtar.

Och det slutar inte där, ofrälse…

Nu släpper bandet äntligen sitt senaste verk ”PERVOGENESIS”.

Detta är en platta där vi hör ett nytt hungrigt och experimentellt The Kristet Utseende som via ockult symbolik, surrealistisk metaforik och filosofisk allegori hjärnknullar en korrupt nöjessamtid.

Tretton nya låtar som vränger ut och in på kutym, stadga och tradition.

Från första albumspåretsätter bandet med Pastor Fahlberg i spetsen ribban högt.

Det är ett ”hårdare” TKU vi hittar här, men den så kännetecknande vibben finns förstås kvar, och reflekteras tydligt i de esoteriskt pyrande texterna.

Som albumets titel antyder handlar det om födelsen av den kreativa och speciella anomali som är The Kristet Utseende. Anomali som elektriskt fenomen och tillämpbar metodik i sökandet efter jaget. En sorts psykedelisk självdissektion och samtidigt en psykonautisk reseåterskildring. Medans branschkollegor fokuserar på att replikera soundet av svunna tider släpper TKU samtliga tyglar, låter fantasins graal flöda över och levererar här riff, melodier och texteri fyrfärg som likt ett syrabad upplöser alla föreställningar om korrekt och trendriktig paketering.

Beväpnade med sitt bästa album hittills och en kollektiv önskan om att sprida den dadaistiska metalpunkens oheliga evangelium, kommer The Kristet Utseende nu att åter bege sig ut på vägarna med de nya låtarna i bagaget…

Ser du skenet från den brinnande toalettborsten i slutet av mänsklighetens verklighetstunnel?