BLACK CHRISTMAS – NY METALFESTIVAL I NORRKÖPING

Norrköping Festival

Vi tyckte att det saknades en death/black/thrash-festival som enbart fokuserar på de största av de hårdaste banden I världen. Förutom en radda riktigt grymma konserter så kommer det även att ske aktiviteter i intilliggande Värmekyrkan där det kommer att ske utställningar/happenings/marknad mm.

Initiativet kom genom att Olof Wikström från Skrikhult Production och Morgan Håkansson från Marduk samspråkade och insåg att de närt på samma dröm i flera år. Att skapa en evenemang enbart riktad mot den extremt hårda musiken i sin egen hemstad. Sagt och gjort så bokades Flygeln i Norrköping 19-20 december. Mitt i hjärtat av det gamla industriområdet – som förenar gammal industri med nutidens upplevelseindustri på ett föredömligt sätt.

Marduk som firar 25-årsjubileum kommer att fira detta genom att köra en spelning båda dagarna med två unika set.

Ytterligare band tillkommer på listan varav 2 headlineakter

“Norrköping ödelades af fienden 1567 och 1719.
Af eld 1655
Staden har ofta härjats av eld och flod
Alltid har han dock lik en fågel Fenix med större fägring och styrka
förnyat sig  ur elden och askan”

I dagsläget klara för denna tvånätters mörker- och blodceremoni är:

Marduk
Marduk kommer att sprida mörkret över Flygeln i Norrköping båda kvällarna, med nära 25 år av bestialisk brutalitet bakom sig så kommer var natt att bjuda på en unik setlist. Morgan Håkansson bildade Marduk 1990, bandet har sedan dess varit ett utav världens mest flitigt turnerande black metal-band och den nästan två år långa turnén för skivan “Serpent Sermon” (2012) hann knappt avslutas förra året innan Marduk gav sig på att spela det klassiska albumet “Panzer Division Marduk” i sin helhet på ännu en turné för hela Europa.
http://marduk.nu

Sodom 
De tyska thrashmanglarna släppte 2013 ”Epitome Of Torture”. Med 20 år av skivsläpp bakom sig  spelar på de största utav Europas sommarfestivaler 2014, turnerar sedan med bl.a Kreator innan det är dags att låta eld och svavel regna över Norrköping.
http://www.sodomized.info

Grave 
”Pionjärer inom death metal” må vara uttjatat men behöver de egentligen någon beskrivning? Som ett utav Sveriges äldsta och mest brutala band i genren, de grävde ut grunden (pun intended) för den svenska death metal-scenen och har med senaste given ”Endless Procession of Souls” (2012) gett ut tio studioalbum.
http://www.grave.se

Necrophobic  
Detta svenska blackened death metal-band har verkat för ondskan i ett kvarts sekel. I april i år gick bandet ut med att sångaren Anders Strokirk, som medverkade på bandets hyllade debut “The Nocturnal Silence” (1993), är tillbaka i bandet och att de nu är redo att ge sig ut för att spela upp ”Womb Of Lilithu” som de släppte i höstas.
http://www.necrophobic.net

Aura Noir 
I de norska, svarta thrash-skogarna bildades Aura Noir. Anmärkningsvärt är att sångaren Aggressor har tagit sig tillbaka efter ett fall från femte våningen och förlamning till scenen.
2012 släpptes bandets femte fullängdare ”Out To Die”.
http://www.youtube.com/watch?v=i32GmbbQ8BE
https://www.facebook.com/auranoirofficial

Nifelheim 
Bröderna Tyrant och Hellbutcher har sedan 1990 hållit sin thrasiga black metal trve och helt sonika bett allt och alla att ”FUCK OFF!”
Hela vägen från klassiska ”Nifelheim” genom ”Devil’s Force”, ”Servants of Darkness” till senaste ”Envoy of Lucifer”.
http://www.nifelheim-official.com

Facebreaker
Med ”endast” 14 år på nacken så får Facebreaker anses vara de unga grabbarna i sammanhanget.
Fyra fullängdare inklusive senast släppet ”Dedicated To The Flesh” (2013) och tillskott av gitarrist Bandler i år bådar för att de snart är ikapp.
http://www.facebreaker.com