ANDERS OCH JENS JOHANSSON SPELAR JAZZ PÅ SVENSKA

Jan Johansson (piano) och Georg Riedel (bas) spelade in skivan Jazz på svenska på 60-talet. Den har blivit en riktig klassiker, det är svensk folkmusik i väldigt finstämd, stillsam och meditativ inramning.

Musiken talar för sig själv. Inga gimmicks behövdes då Jan och Georg improviserade fram sina versioner, utan att konstla eller förvränga musiken.

Anders och Jens är söner till Jan Johansson och växte upp med sin pappas musik. De blev båda också musiker på heltid väldigt tidigt. De sökte sig då till rock- och metalmusiken, flyttade till USA, och har genom åren spelat med sådana som Yngwie Malmsteen, Hammerfall, Jonas Hellborg, Ginger Baker, Stratovarius, Dio och Ritchie Blackmore’s Rainbow.

De senaste åren har de spelat i Sverige i en mer stillsam duosättning: akustiskt piano och kontrabas, i samma anda som på deras pappas skiva.

De släppte 2017 albumet ”Stilla Jul”. DN:s recensent Åsa Veghed skrev att skivan känns som ”en befrielse” ; ”De lyfter fram folkmelodin och och dekorerar den luftigt och smakfullt. Musiken är fridfull och utan åthävor.”